Vízbázis védelmi beruházás indul a dél-békési térségben

Vízbázis védelmi projekt indul száz százalékos EU támogatással 499 millió forintból a dél-békési térségben.

Az Alföldvíz Zrt. üzemeltetésében öt ivóvíz-kitermelő telep működik a Maros hordalékkúpja felett, a térség egyik legnagyobb egészséges vízbázisán. A nyertes KÖVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft.-vel az Alföldvíz csütörtökön írta alá a kivitelezői szerződést – mondta Nagy László az Alföldvíz Zrt. műszaki vezérigazgatója Békéscsabán, sajtótájékoztatón csütörtökön.

A beruházás a Környezetvédelmi Operatív Program keretéből valósul meg az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozása mellett. A kivitelezési munkálatok a terület átadását követően október végéig elkezdődnek, 2013 júniusában fejeződnek be – mondta Nagy László.

Kiemelte: a beruházási program célja a Maros hordalékkúp alatti vízkészlet minőségének megóvása a jövő nemzedék számára, és az EU egészséges vízkészletekkel szemben támasztott környezetvédelemi előírásainak a teljesítése.

A beruházással ötven évre előzik meg a vízbázis esetleges szennyeződését. A projekt öt telephelyen 82 kút biztonságos, környezetbarát üzemeltetését teszi lehetővé – tette hozzá.

Szabó Tamás, a békéscsabai székhelyű KÖVIÉP Kft. ügyvezetője elmondta: a projekt keretén belül öt dél-békési vízkitermelő telepen indulnak el a munkálatok, amelyek Újkígyós, Medgyesegyháza, Kunágota, Kevermes és Dombegyháza közigazgatási területein találhatók.

Tájékoztatása szerint a vízművek telepeit külső behatolás elleni, speciális kerítésekkel zárják körbe. A telepek körül „övárkok” épülnek 8,5 kilométer hosszúságban, és 21 olajleválasztó művet alakítanak ki, a rendszer hermetikusan és biztonságosan akadályozza meg az esetleges külső szennyeződés leszivárgását. A munkálatok helyén 12 ezer négyzetméter új zöldfelület létesül, ahová tájhonos fákat és cserjéket telepítenek. A beruházás 180 ezer lakost érint Dél-Békésben, a kivitelezési munkálatok miatt vízkorlátozás nem lesz.

Forrás: MTI 2012. október 18.